Eylem Planı Hazırlık Çalıştayı’na Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) temsilcileri, Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) temsilcileri, İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürleri, Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Eğitim Uzmanı, İlçe Milli Eğitim Müdürleri ile Büyükşehir Belediyesi, İl Emniyet Müdürlüğü, Halk Sağlığı Kurumu, İl Göç İdaresi, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Ülkemizdeki Suriyeli çocukların eğitimi konusunda Milli Eğitim Bakanlığı’nın kalıcı çözümler üretmek istediğini, çözüm üretilmezse bu meselenin kartopu gibi büyüyen bir mesele olacağını ifade eden Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük: “Eğitim ihmale gelebilecek bir konu değildir. Suriyeli öğrenciler için de elimizden geleni iyi niyetle ve yürekten yapıyoruz, bu işi iyi niyetle ve yürekten yapacak arkadaşlara da ihtiyaç duyuyoruz.”dedi. Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, 260 bin Suriyeli çocuğun ülkemizin eğitim sisteme dahil olduğunu, yıl sonuna kadar bu sayıyı 460 bine çıkarmak istediklerini, sistem dışında tek bir öğrenci kalmayana kadar da çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.
Çalıştay’da Altındağ’daki Suriyeli sığınmacılar ile ilgili yaptığı çalışmaları aktaran İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Şefika Biçer konuşmasında; Suriyeliler için Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak harekete geçtiklerini, çocuklar için okullarda eğitim - öğretim programları, Halk Eğitim Merkezi’nde yetişkinler için Türk dili öğretimi ve meslek edindirme kursları düzenlediklerini söyledi. Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’müze bağlı Fatih Sultan Mehmet Ortaokulu, Sıdıka Kınacı İlkokulu, Şili İlkokulu ve Halk Eğitim Merkezi’nde Suriyeli mültecilere Türk dili öğretilmeye ve mültecilerin Türk kültür ve sosyal hayatına adapte edilmeye çalıştıklarını belirtti.
Altındağ ilçesinde 1. sınıftan 10. sınıfa kadar bin 700 Suriyeli öğrencinin eğitim gördüğünü, diğer okullarda da Suriyeli öğrencilerin kayıtlarının alındığını, yeni eğitim merkezlerinin açılmasıyla ilçemizde 2 bin 500 Suriyeli öğrencinin eğitim almasını hedeflediklerini belirten Biçer, Altındağ’da yaşayan Suriyeli misafirlerimizin yaralarını sarmak, onların daha kaliteli bir yaşam sürmelerini sağlamak ve uyum sürecini kolaylaştırmak için kurs açma bölgelerinin genişletileceğini ve daha fazla öğrencinin eğitim-öğretim ihtiyacını karşılamaya çalışacaklarını ifade etti.
Çalıştay, Suriyeli öğrencilerin yaşadığı sorunlar ve bu sorunlar için getirilen çözüm önerileri görüşülerek sona erdi.